Dünya'da tescilli ‘Antakya Künefesi’ ile de dikkati çeken Hatay, her damak tadına hitap eden tüm lezzetleriyle artık Dünya gastronomisinin ilgi odağıdır...
Hatay tarihine baktığımızda M.Ö.1800-1600 tarihinde Akatlarda başlayan, Hititler, Mısırlılar, Asur, Oğuz Han Türkleri, Persler, Büyük İskender, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, İslam ordularının fethi, Halife Reşid ‘in Antakya ziyareti, Eyyübi, Memluk ve Osmanlıların bu coğrafyada sürdüklerini görürüz. Tüm bu dünyanın önde gelen devletlerinin Antakya’ya uğramaları veya uğramak zorunda kalmaları sonucunda bu şehrin mutfak kültürüyle karşılıklı etkileşimleri oluşmuştur. Hatay mutfağı bu geniş tarihi perspektifi içinde bir ipek kozası gibi mutfağını geliştirerek kendine has bir mutfak ve lezzet yaratabilmiştir.
Künefe / Kunefe Eritilmiş Peynir / The melted cheese
Künefe, kadayıf ve peynirden yapılan ve sıcak olarak servis edilen, Doğu Akdeniz yöresine ait bir tatlı çeşididir. Anavatanı Hatay olan künefe, farklı şekillerde Mersin, Adana, Gaziantep, Kilis,Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'de de yapılır.
Künefenin birden fazla çeşidi olmasına rağmen genel yapılış yöntemi aynıdır. İki katman kadayıf arasına tuzsuz bir cins peynir koyularak hafifçe pişirilir ve üzerine çok koyulaşmamış şeker şurubu katılır.
Yapılışındaki değişikler başlıca kadayıfın ve peynirin türünden kaynaklanır. Direk tel kadayıf kullanılabildığı gibi, irmikle toklaştırılmış kadayıf da kullanılabilir. Peynir olarak Hatay peyniri, Lorpeyniri, Antep peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler kullanılır. Bu tür peynirlerin hem elde edilmesi hem de yıkanarak taze tutulması zor olabileceği için kolaylaştırılmış ev tariflerinde dil peyniri kullanılmaktadır.
Hatay favorite dessert " KUNEFE "Yapılışındaki değişikler başlıca kadayıfın ve peynirin türünden kaynaklanır. Direk tel kadayıf kullanılabildığı gibi, irmikle toklaştırılmış kadayıf da kullanılabilir. Peynir olarak Hatay peyniri, Lorpeyniri, Antep peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler kullanılır. Bu tür peynirlerin hem elde edilmesi hem de yıkanarak taze tutulması zor olabileceği için kolaylaştırılmış ev tariflerinde dil peyniri kullanılmaktadır.
Tarifi için resmi tıklayınız...
" Künefe " tatlı tarifi için resmi tıklayınız
Kunefe is a traditional Turkish dessert from the South East Anatolian provence of Hatay which borders Syria. Its an unusual dessert consisting of unsalted cheese, kadaif shredded pastry and a sugar syrup. Its a delicate combination that requires balance.
Quoted from / Alıntı sahibi
Quoted from / Alıntı sahibi
berfend
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder